Sağlık Bilgi Kaynağı

Pamuk Yağı Nedir?

0 806

Pamuk bitkisinin tohumlarından elde edilen bu yağ, Omega 6 ve Omega 9 adı verilen yağ asitlerini içermesi bakımından oldukça zengindir. Pamuk yağının en yaygın kullanımı yemeklerin pişirilme konusudur. Yemek pişirirken pamuk yağının kullanılmasının en temel nedeni ise diğer yağlara göre daha hafif olmasından kaynaklıdır.

Diğer bir dikkat çekici yanı ise içeriğinde özel antioksidanları bulundurmasıdır. Besleyici olması yönüyle bilinen pamuk yağı diğer yağlara oranla içerisinde düşük oranda kolesterol ve trans yağ içerdiği içinde tercih edilir.

Pamuk Yağı Nedir? Nasıl Üretilir? 

Pamuk yağının kendine has kokusu ve lezzetinin olması ayırt edici özelliklerinden birisidir. İçeriği bakımından yüksek kalorili olmasından dolayı pamuk yağını kullanma konusunda kilo problemi olan kişilerin dikkat etmesi önerilir. Pamuk yağı bitkisel kaynaklı olup bünyesinde gossypol adı verilen maddeyi içerir.

Gossypol adı verilen bu maddenin en temel özelliği ise bitkilere böceklerin vereceği hasarlara karşı koruması hususudur. Bu maddeyi kullanmak ve üretmek için rafine işlemine ihtiyaç duyulur. Pamuk yağı çıkarıldıktan sonra bulunduğu ortama göre durumu değişkenlik gösterir. Örneğin soğuk veya buzdolabı gibi ortamlara konulduğunda yağın durumunda katılaşma gözlemlenir.  İlgili Link: Kedi Otu Faydaları Nelerdir?

Pamuk Yağı Kullanım Alanları Nedir

Pamuk yağı alındıktan sonra rafine işlemi gerçekleştirirse bitkisel yağ çeşitlerinden biri olarak yemeklerde kullanılması mümkündür. Yemeklerde kullanım alanı daha çok kızartmak amaçlıdır. Kızartmak amacıyla kullanılmasının nedeni ise kızarma sırasında yemeğin daha gevrek olmasını ve lezzet bakımından daha iyi olmasını sağlar. Sıcak yemeklerde kullanımı yaygındır.

Özellikle günümüzde çok fazla tüketilen fast food yiyeceklerinde ucuz olmakla birlikte uzun raf ömrü sağladığı için oldukça sık tercih edilir. Pasta alanından kullanılan keklerde ve kremaların yapımında da pamuk yağının kullanım alanı mevcuttur. Ayrıca pamuk yağının kıvam arttırıcı özelliği de vardır. Bu özelliği sayesinde özellikle hamur işlerinde tulumba tatlısı gibi çeşitlerde kullanımı yaygındır.

Pamuk Yağı Ne İşe Yarar?

Pamuk yağı margarinlerin üretiminde kullanılan bitkisel yağlardan birisidir. Günümüzde tüketiminin daha da çok arttığı cipslerde kızartılma aşamasında pamuk yağlarının rolü oldukça büyüktür. Sadece gıda ve yemek sektöründe kullanımı yoktur. Yemek sektörünün yanı sıra tekstil sanayisinde de pamuk yağının kullanıldığı görülür.

Çocuk bezlerinin yapımında kullanılmasıyla birlikte kadın pedi üretimi esnasında da pamuk yağına ihtiyaç duyulur. Bununla kalmayıp kozmetik sektöründe de bazı makyaj malzemelerinin içerisinde pamuk yağı kullanılmıştır.

Pamuk Yağı Nasıl Kullanılır?

Pamuk Yağı Faydaları
Pamuk Yağı Nedir | Pamuk Yağı Ne İşe Yarar

Pamuk yağının kullanımı eskiden beri mevcuttur. Zamanla kullanım alanının genişlemesi ve faydalarının öğrenilmesiyle birlikte artık günümüzde birçok alanda pamuk yağının kullanımını görüyoruz. Pamuk bitkilerinin toplanması ve yağının elde edilmesiyle birlikte günümüzde yemeklerde de pamuk yağının kullanıldığını görüyoruz. Bu sayede pamuk yağı kullanımı artık yiyeceklerin pişirilmesinde de bizlere katkı sağlar.  İlgili Link: Zeytin Yaprağı Çayı

Çiftçilik alanında da kullanımı oldukça önemlidir. Bitkisel yağlar ile birleştirilmiş formülü sayesinde pamuk yağı böcekleri uzaklaştırmak içinde kullanılır. Bu sayede böcek ilaçlarının içinde kullanımı da artmıştır. Günümüzde de elma ağaçlarını böceklerden korumak içinde kullanıldığı görülür.

Pamuk Yağı Faydalı Mıdır?

Pamuk yağı bünyesinde barındırdığı linoleik ve oleik asit yapısından dolayı kan basıncını düşürmede etkilidir. Bu nedenle yüksek tansiyon sorunu yaşayan kişilerin pamuk yağı kullanmaları önerilir. İçerik olarak antioksidanlar bakımından zengin bileşenler içeren pamuk yağı bağışıklık sistemini güçlendirmede de etkin rol oynar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle beraberinde vücudun hastalıklar karşısında daha dirençli olmasını sağlar. Bazı hastalıklar nedeniyle vücutta bağışıklık sistemi çöker ve dirençsizlik karşısında birçok hastalığa yenik düşer.

Kanser hastalarında da bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Pamuk yağı bitkisel yağlar kategorisinde yer almakla birlikte grup içerisinde en fazla E vitamini içeren bir yapıya sahiptir. Zengin E vitamini deposu olan pamuk yağı vücutta oluşmuş hasarların iyileşmesinde de söz sahibidir.

Sadece iç yapıda iyileşme sağlamaz. Görünüm olaraktan cilt yapısına iyi gelen içeriğe sahiptir. Cildin yapısında iyileşmesinde ve güzelleşmesinde ön plana çıkan E vitamini birçok kozmetik ürününün içinde kullanılır. Yaraların iyileşmesine katkı sağladığı için yara iyileştirici merhemlerin kremlerin içinde de bol miktarda pamuk yağı vardır. Saç diplerini canlandırmak içinde saça ve saç diplerine masaj olarak uygulanabilir.

Pamuk Yağı Zararlı Mıdır?

Pamuk yağının bilinen ve saymakla bitmeyen faydaları vardır. Bunun yanında merak edilen bir diğer konu ise pamuk yağının bu kadar faydasının yanında zararlı olduğu durumlarda var mıdır? Pamuk yağı, içerdiği yağısı gereğince yüksek kalorili bir besindir. Bu yüksek kalori bulundurmaması aşırı kullanım sonrasında kilo yapısı etkiyi beraberinde getirir. Kilo konusunda sıkıntısı olan kişilerin kullanım miktarına dikkat etmesi önerilir. Zararı bu yönde olabilecekken başka bir zarar verici durumu yoktur. Alerjik etkiye sebep olabileceğinden kullanım öncesi ölçülü olunması önerilir.

Hassas bir bünyeye sahip olan kişilerin pamuk yağını tüketirken oluşabilecek alerjik reaksiyonları göz önünde bulundurmaları gerekir. Pamuğun ham halinde bulunun gossypol adı verilen toksin maddesi pamuğun rafine işlemi sırasında ayrılması gerekir. Bu işlem sağlıklı bir şekilde gerçekleşmediğinde olumsuz sağlık sorunları yaşanabilir.

Goosypol adı verilen bu toksin böcek ilaçlarının içinde bulunur. Bitkileri böceklerden korumak amaçlı kullanılan maddedir. Bu yüzden pamuğun rafine işleminin yapılması son derece kontrollü bir şekilde olmalıdır. Pamuk yağının kısırlığa neden olması gibi söylentiler halk arasında yer alsa da doğruluğu kanıtlanmamış bilgilerdir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.